Pitný režim při turistice a horských sportech
Jak se bránit účinně dehydrataci organismu
Mnoho lidí pitný režim při horských sportech podceňuje. Proč je to tak důležité? Veškeré metabolické pochody člověka se dějí ve vodě, která tvoří 60-70 % tělesné hmotnosti.
Kromě toho je také chladící kapalinou organismu a formou pocení zabraňuje jeho přehřátí. Při nedostatku tekutin se mimo jiné snižuje výkonnost, a to nejenom fyzická, ale i duševní, což může mít za následek například špatnou rozhodovací schopnost v kritických situacích.
Nedostatkem vody v organizmu se také v chladných podmínkách zvětšuje nebezpečí omrzlin.
Kolik je třeba pít na horské túře?
Nejméně 1,5 l v průběhu túry, za celý den pak min. 2,5 litru! Pří větším výkonu (např. při nošení těžkého batohu či sportovních činnostech) až několikanásobně více. Toto samozřejmě platí i v zimním období.
Nedoporučuje se pít velký obsah najednou, neboť během výkonu je žaludek nedostatečně prokrven. Ideální je pít asi každých 10-15 minut 1 – 1,5 dl. tekutin. Žízeň je obraným ukazatelem nedostatku tekutin v organizmu. Pro turisty a sportovce je již pozdě pít, když se žízeň dostaví. Navíc příjem tekutin řízený pocitem žízně pokrývá asi 50 % skutečné potřeby organizmu.
Co pít na túře?
Není vhodná čistá voda. Vhodné jsou iontové nápoje (např. isostar), které obsahují i určité množství potřebných látek, které tělo ztrácí. Nutné je však se řídit návodem a není špatné se o vhodnosti konkrétního nápoje na požadovanou činnost informovat. Tyto nápoje nejsou však zcela nezbytné a tak nám poslouží dobře například i čaj, nejlépe ovocný a trochu oslazený. Po výkonu jsou vhodné například ředěné džusy či sirup s minerálkou, případně ovocné nápoje, mošty a nebo také hovězí vývar, který také doplní velké množství důležitých látek.
%%full%%
Co není vhodné pít?
Použité zdroje:
časopis TATRY 4/2003 článek „Člověk nemôže byť bez vody“, MUDr. Monika Bendíková/Táňa Hoholíková
časopis OUTDOOR 5/2002 článek „pitný režim“ připravila Dana Jakoubková
Základy zdravovědy pro instruktory horolezectví, MUDr. Ivan Rotman, MUDr. Petr Machold, MUDr. Jana Voborníková, únor 2002, verze 1.4
Nevhodné jsou nápoje příliš husté a příliš sladké, neboť je organizmus musí ředit. Dále jakékoliv nápoje s bublinkami. Oxid uhličitý rozpíná žaludek a musí se neutralizovat. Ani pivo není dobré na žízeň - obsahuje alkohol a jeho odbourání trvá játrům 2 hodiny. Vhodný není ani černý čaj a již vůbec káva, jejíž případný vypitý objem je nutno odečíst s celkového množství tekutin.
Jak teplé tekutiny pít?
Ani teplé a ani studené. Za teplého počasí je ideální teplota 15 stupňů Celsia a méně. Při chladnějším je příjemné pít nápoje o teplotě 18 – 20 stupňů Celsia. Ani v zimě nemá být čaj horký. Vyšší teplota snižuje schopnost vyprazdňování žaludku a předání do střev.
Důležité je píř před, při i po túře!
Zajímavosti
Příznaky dehydratace (nedostatku tekutin) – vzestupně
- zvýšená tělesná teplota
- zhoršená výkonnost
- nevolnost, křeče, třes, rychlý tep
- bolesti hlavy, sucho v ústech, závrať, únava, trávící potíže
- vysoká tělesná teplota, žádný pot, ani moč, halucinace, vratká chůze, úpal, případně ztráta vědomí